Sunday 28 June 2009

28 Iunie 1940 -ziua neagra a Romaniei

http://www.rgnpress.ro/Politic/Basescu-nu-ne-putem-desparti-de-romanii-din-Basarabia.html

Traian Basescu a declarat duminica, 28 iunie, in Catedrala Episcopala din Slobozia, unde a avut loc intronizarea noului ierarh al Sloboziei si Calarasilor, PS Vincentiu, ca ii multumeste Bisericii Ortodoxe Romane si Prea Fericirii Sale Patriarhului Daniel pentru efortul extraordinar pe care Biserica Ortodoxa Romana il face pentru a mentine romanismul in regiunile din jurul tarii si pentru ca-i mentine pe romani legati de patria mama, pentru ca-i mentine legati de credinta stramosilor nostri si de cultura lor, transmite Romanian Global News. "Vreau să mulţumesc pentru efortul pe care Biserica Orotodoxă Română îl face pentru a menţine românismul în din jurul ţării pentru a-i menţine legaţi de strămoşii lor şi de cultura lor. Am convingerea că parteneriatul dintre statul român şi Biserica Ortodoxă Română pentru ca românii din jurul frontierelor ţării să devină cetăţeni ai Uniunii Euroepene prin intrarea ţărilor lor în UE", a declarat Presedintele la Slobozia.

Presedintele a amintit că ziua de 28 iunie are semnificaţii deosebite pentru România:

"Acum 69 de ani pentru o parte din trupul ţării se primea ultimatum să ne despărţim de ea. Ne-am despărţit, dar nu ne putem despărţi de românii din Basarabia", a spus preşedintele. Traian Băsescu a ţinut să mulţumească, cu acest prilej, Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhului Daniel şi întregului cler "pentru efortul extraordinar pe care Biserica Ortodoxă Română îl face pentru a menţine românismul în aceste regiuni din jurul ţării, pentru a îi menţine pe români legaţi de patria mamă,de credinţa şi de cultura strămoşilor lor".

Reamintim ca 28 iunie 1940 este considerat ziua neagra a României, adica inceputul ocupatiei sovietice, si a comunizarii tarii, a genocidului comunist sau a Holocaustului Rosu.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov - tratatul de neagresiune semnat la 23 august 1939 intre Germania si Uniunea Sovietica - si a Protocolului secret, ce împartea sferele de influenta intre cele doua puteri imperialiste, la 26 iunie 1940 URSS adresa României un ultimatum prin care cerea "inapoierea cu orice pret" a Basarabiei si cedarea partii de nord a Bucovinei. La 28 iunie, orele 11, guvernul roman comunica acceptarea dictatului, cerand sovieticilor prelungirea termenului de evacuare, de patru zile incepand cu data de 28 iunie 1940; sovieticii fixeaza finalul retragerii pentru 3 iulie 1940, ora 14.00, ora Moscovei.

3.776.309 locuitori si o suprafata de 50.762 km2 din trupul Romaniei au fost lasate prada furiei oarbe a hoardelor rusesti. La 29 iunie, tancurile rusesti acupa abuziv Tinutul Herta, pe langa Basarabia si Nordul Bucovinei.

Nordul Bucovinei, Tinutul Herta, nordul si sudul Basarabiei au fost incorporate, de catre Stalin, RSS Ucrainene.
La 2 august 1940 - RSSA Moldoveneasca - ce facea deja parte din componenta URSS - a fost impartita in doua: o parte a fost incorporata Ucrainei, cealalta a fost alipita restului Basarabiei anexate, constituind RSSA Moldoveneasca.

La 7 august 1940, a fost creata regiunea Cernăuti, prin alipirea părţii de nord a Bucovinei cu ţinutul Herţa şi cu cea mai mare parte a judeţului Hotin din Basarabia.
Imediat dupa ocupatie a inceput exterminarea românilor: arestati, impuscati, torturati, deportati in Siberia, supusi foametei provocata de regimul bolsevic. Intre 1940 si 1950, conform recensamintelor oficiale efectuate de autoritatile rusesti, o treime din populatia romaneasca a disparut; de la 3.200.000 in 1940, au mai ramas doar 2.229.000 in 1950

No comments: