Tuesday 14 June 2011

“Diaspora românească şi fondurile europene”

“Diaspora românească şi fondurile europene”
Bucureşti, 14.06.2011

“Sute de români din străinătate se întorc acasă pentru a demara proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Deja avem un număr important de conaţionali din Italia, Spania, Marea Britanie şi Grecia, care au depus proiecte câştigătoare şi beneficiază de fondurile europene. În calitate de preşedinte PDL Diaspora am solicitat, ministerelor de resort, trimiterea de specialişti la misiunile României din străinătate, pentru organizarea unor sesiuni informative dedicate cetăţenilor români, în vederea familiarizării acestora cu situaţia proiectelor şi a sumelor pe care le pot accesa. În acest fel atingem două puncte importante: pe de o parte repatrierea românilor, proiect la care lucrez din 2008 şi pe de altă parte crearea de noi locuri de muncă, prin implementarea proiectelor cu bani europeni" a declarat William Brînză, preşedintele PDL Diaspora, în cadrul primei conferinţe organizate pe tema fondurilor europene accesate de românii din străinătate.
Evenimentul, condus de preşedintele PDL Diaspora, William Brînză, a avut loc la sediul PDL Diaspora şi a reunit specialişti din Ministerul Dezvoltării, membrii Biroului Permanent Diaspora şi reprezentanţi mass-media.
În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au anunţat că perioadă de programare 2014-2020 prevede o alocare importantă pentru îmbunătăţirea, din punct de vedere social, a regiunilor mai puţin dezvoltate. De asemenea programele axate pe cooperarea transfrontalieră, cu accent pe integrarea rromilor, beneficiază de o atenţie specială.
În cadrul conferinţei, Preşedintele PDL Diaspora, William Brînză, a prezentat şi proiectul "infochioşcurile" la care lucrează încă de pe timpul mandatului ministrului Ioan Botiş, reluându-l astăzi cu noul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Potrivit deputatului Brînză, "infochioşcurile" reprezintă un proiect de anvergură prin intermediul căruia românii din afara graniţelor ţării vor avea acces gratuit la informaţiile de interes public.
“Pentru început, proiectul va fi implementat în Spania, Italia şi Franţa, infochioşcurile urmând a fi amplasate în zona de proximitate a misiunilor diplomatice ale României din străinătate. El va demera cel mai târziu în această toamnă şi va oferi informaţii din legislaţia muncii, informaţii importante pentru că românii să işi găsească mai uşor un loc de muncă în străinătate, dar si pentru ca aceştia să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile, pe care le au în statul adoptiv", a declarat preşedintele PDL Diaspora William Brînză.

Birou comunicare

No comments: