http://www.rgnpress.ro/Politic/Consiliul-Europei-cere-Serbiei-respectarea-drepturilor-romanilor-vlahilor-din-Timoc.html
Romanii-vlahi, bulgarii sau albanezii locuiesc in regiuni in care drepturile minoritatilor nu sunt respectate si unde este necesara o actiune mai eficienta si un angajament mai puternic din partea autoritatilor din Serbia, se arata intr-un document al comisiei de resort a Consiliului Europei (CoE), informeaza NewsIn, preluata de Romanian Global News.
Comisia Consiliului Europei pentru Conventia privind Protectia Minoritatilor Nationale a publicat joi cel de-al doilea punct de vedere referitor la protectia minoritatilor nationale in Serbia.
Documentul, care se bazeaza pe o vizita de constatare efectuata in noiembrie 2008, remarca un anumit progres, dar a identificat si o serie de arii unde sunt necesare imbunatatiri.
Raportul Cosiliului Europei atrage atentia ca romanii-vlahi locuiesc in zone in care drepturile minoritatilor nu sunt implementate.
"Exista discrepante considerabile in ceea ce priveste implementarea drepturilor minoritatilor intre provincia Voivodina, unde reglementarile si practicile sunt mai avansate, si alte parti ale tarii unde traiesc grupuri numeroase de minoritati romano-vlahe, albaneze, bosniace si bulgare", subliniaza CoE.
In document se cere ca sistemul juridic sa gestioneze cu mai multa eficienta actele de discriminare impotriva minioritatilor. De asemenea, exista nevoia ca autoritatile locale sa fie mai angajate in problematica minoritatilor nationale si sa intensifice dialogul intercultural din tara.
Consiliile nationale ale minoritatilor au inceput sa joace un rol activ in articularea intereselor minoritatilor, dar exista nevoia stringenta de dezvoltare a unui cadru legal privind rolul si activitatile acestora, afirma comisia Consiliului Europei.
In plus, a remarcat comisia, au existat pasi pozitivi in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cu care se confrunta etnia roma, dar sunt necesare actiuni concrete pentru a gestiona discriminarea intampinata in educatie, in campul muncii sau sistemul sanitar.
In Serbia, in zona Timocului, sunt aproximativ 300.000 de romani/vlahi care nu au scoli, biserici, institutii culturale, mijloace mass-media si care sunt supusi unei puternice presiuni asimilationiste.
Romanian Global News
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment